De rotte vastgoedboedel die bankverzekeraar SNS Reaal bijna de kop kostte, bevat inderdaad veel troep.

Dat concludeert Hans Copier tegenover Het Financieele Dagblad. Copier werd na de nationalisatie van SNS Reaal in februari 2013 werd aangesteld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem om het rotte vastgoed te saneren

De nationalisatie van SNS Reaal werd door de toenmalige top van het bedrijf sterk betwist. De overheid had onderzoek laten doen naar de vastgoedbeleggingen van SNS Reaal en daaruit kwam naar voren dat SNS Reaal voor ongeveer 2,8 miljard euro zou moeten afboeken op het vastgoed. Omdat dat een risico vormde voor het overleven van de bankverzekeraar, besloot minister Dijsselbloem de bankverzekeraar te nationaliseren.

De rotte vastgoedtak werd daarna afgesplitst van de rest van SNS Reaal en ging verder onder de naam Propertize.

SNS zat inderdaad vol met rot vastgoed

Ruim anderhalf jaar na dato geeft bestuursvoorzitter Copier van Propertize tegenover het FD aan dat de inschatting over de benodigde afboeking van 2,8 miljard euro helemaal niet overdreven was. “Het wordt hard werken om de verliezen niet hoger op te laten lopen dan die 2,8 miljard euro.”

Copier geeft hiermee impliciet aan dat de bestuurstop van SNS die na de nationalisatie begin 2013 aftrad, inderdaad veel te optimistisch is geweest over problemen met het rotte vastgoed. De toenmalige top onder leiding van Ronald Latenstein vond de inschatting van 2,8 miljard verlies op het problematische vastgoed belachelijk hoog.

Hopelijk geen verdere verliezen op SNS

De vastgoedportefeuille van het voormalige SNS Property Finance had aanvankelijk een omvang van 6 miljard euro en moet in tien jaar worden afgebouwd. De opdracht voor Copier is dat de verliezen niet verder oplopen dan de al ingecalculeerde 2,8 miljard euro en dat een kapitaalinjectie door de staat van 500 miljoen euro wordt terugbetaald.

Copier denkt dat dit net haalbaar is, zegt hij tegenover het FD. Hij houdt wel een paar slagen om de arm. Vastgoedmarkten moeten herstellen, de rente moet laag blijven en de kwaliteit van het personeel moet goed blijven.

"We hebben nog 900 miljoen euro ruimte, voordat de verliezen groter zijn dan destijds geschat. U kunt ieder jaar in ons jaarverslag gaan volgen of we binnen die grenzen blijven, zoals ik verwacht", aldus de topman van Propertize tegenover het FD.

Lees ook

Verkoop verzekeraars ASR en Reaal? Dijsselbloem sluit niemand uit

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl